Porsche Cayenne

New E3 Porsche Cayenne

Sepanjang beberapa bulan yang lalu, kami telah melihat banyak generasi ketiga Porsche Cayenne, bermula dengan pratonton rasmi pada bulan Januari, diikuti oleh debut serantau pada bulan Mac. Sekarang, Siri E3 Cayenne akhirnya membuat debut pelancarannya di Malaysia, dengan dua varian untuk dimenangi.

Sewa Kereta

Yang pertama adalah asas Cayenne, yang mempunyai harga asas sebanyak RM745,000 (termasuk tugas tetapi tidak termasuk biaya OTR, sebarang pilihan dan insurans), dan seterusnya, anda akan tiba di Cayenne S yang bernilai RM890,000. Harga GST yang berkadar sifar ini akan kekal sah untuk kereta yang dihantar sebelum 31 Ogos dan termasuk jaminan empat tahun dan pakej penyelenggaraan percuma – Porsche 360 ​​Pembiayaan tersedia.

Artikel Berkaitan : sewa kereta murah

Di bawah bonet, enjin petrol V6 turbocharged V6 berkuasa Cayenne, berkhidmat sehingga 335 hp (340 PS) pada 5,300 hingga 6,400 rpm dan 450 Nm tork pada 1,340 hingga 5,300 rpm. Cayenne S mendapat lebih banyak kuasa daripada 2.9 liter twin-turbo V6 yang dinilai pada 434 hp (440 PS) pada 5,700 hingga 6,600 rpm dan 550 Nm pada 1,800 hingga 5,500 rpm.

Kedua-dua enjin dipasangkan dengan transmisi automatik Tiptronic lapan kelajuan dan sistem pemanduan semua roda yang aktif sebagai standard. Walau bagaimanapun, Cayenne S juga mendapat sistem Pengurusan Traks Porsche (PTM) dengan pengedaran tork depan / belakang berubah.

Dari segi prestasi, Cayenne melengkapkan 0-100 km / j sprint dalam hanya 6.2 saat dan mencapai kelajuan tertinggi 245 km / j. Sementara itu, varian S akan melengkapkan larian yang sama dengan lebih cepat pada 5.2 saat, dan mencapai kelajuan tertinggi 265 km / j.

Artikel Berkaitan : Kereta Sewa Murah dari karloop

Kereta yang dilengkapi dengan Pakej Sukan Chrono akan mempunyai 0.3 saat dipotong dari masa pecut masing-masing. Pakej pilihan juga termasuk mod PSM Sport dan butang Respons Sport di roda stereng, yang mengoptimumkan Cayenne untuk respons ultra-tinggi selama 20 saat.

Penggantungan multi-pautan aluminium yang sepenuhnya bebas adalah standard pada kedua-dua varian, bersama dengan sistem sokongan seperti Kawalan Chassis Porsche 4D. Barang pilihan termasuk Pengurusan Penggantungan Porsche Aktif (PASM), penggantungan udara tiga ruang adaptif, stereng belakang roda dan Kawalan Chassis Densel Porsche (PDCC).

Cayenne asas dipasang dengan empat piston calipers di depan dan dua unit piston di bahagian belakang, sedangkan Cayenne S mendapat depan enam piston dan unit belakang empat piston. Lebih kuat kedua-duanya juga mempunyai cakera yang lebih besar di bahagian hadapan (390 mm berbanding 350 mm). Porsche Surface Coated Brake (PSCB) pilihan melihat penambahan cakera bersalut tungsten karbida bersama dengan sepuluh piston depan dan empat piston belakang calipers.